Wij krijgen veel vragen of hout wel gebeitst moet worden en het niet beter is het alleen te impregneren of andersom. Wij vertellen u graag wat het verschil is en het antwoord op de vraag: ”tuinhout beitsen of impregneren?”.

Het verschil tussen impregneren en beitsen

Laten we beginnen uit te leggen wat het verschil is tussen uw hout beitsen en impregneren, want de twee termen worden heel vaak door elkaar gebruikt. Echter, beitsen en impregneren zijn wel twee heel verschillende dingen.

Impregneren

Dit is kort gezegd het behandelen van uw hout tegen houtrot, schimmels en ongedierte. Met name alleen tuinhout impregneren is echt onvoldoende om uw hout te beschermen en er optimaal van te genieten. Impregneren van uw hout is geen eindafwerking namelijk.

Doorgaans heeft u erg zware, vervuilende middelen nodig om uw hout te impregneren. Deze middelen zijn erg belastend voor het milieu. Het is daarom niet voor niets dat geïmpregneerd hout in de milieustraat apart afgevoerd moet worden bij het chemisch afval.

Beitsen

Een beits is geen verf, zoals een lak dat in de volksmond wel is. Een laklaag sluit af, waardoor vocht er niet meer uit kan. Daarnaast heeft een lak eerst een grondverflaag nodig. Een beits kunt u direct aanbrengen op uw schutting, veranda of tuinmeubel.

Het beitsen van hout kunt u het beste doen met een goede, milieuvriendelijke beits. Die ook uw hout beschermt tegen houtrot, schimmels en ongedierte en die tevens zorgt voor een goede vochtregulatie.

Waarom hout impregneren of beitsen

Behandeld hout heeft een langere levensduur. Door uw hout goed te onderhouden en iedere 2 – 5 jaar uw hout te beitsen zorgt u dat uw hout in topconditie blijft. Bovendien bespaart u hiermee onnodige kosten voor vervanging of intensieve reparatie van uw schutting, tuinhuis of tuinmeubels.

verschil beitsen of impregeneren van hout

Impregneren én beitsen, verstandig?

Beitsen én impregneren kan, maar is een dubbele klus en raden wij niet aan. Met onze watergedragen beits is eerst impregneren namelijk onnodig. Panda Paints is meteen een impregneerbeits. Deze beits is dus niet alleen een houtafwerking in een moderne kleur, maar beschermt uw hout ook optimaal tegen invloeden van buitenaf.

Wanneer u op het punt staat om een schutting of tuinhuis aan te schaffen en u wilt deze in een kleur gaan beitsen, let er dan op dat u een variant kiest die niet geïmpregneerd is.

Alleen uw hout beitsen

Afhankelijk van het type beits dat u kiest, kunt u prima alleen uw hout beitsen. Kiest u bijvoorbeeld voor een van de 35 kleuren Panda Paints beits dan is uw hout ook meteen beschermt.

Panda Paints beits is een unieke, hoogwaardige en duurzame impregneerbeits. Met bamboe extract voor extra waterafstotende eigenschappen, waardoor uw hout veel langer meegaat. Panda Impregneerbeits is bovendien 100% oplosmiddelvrij. Dit maakt de beits een milieuvriendelijkere variant dan bouwmarkt beits.

De watergedragen beits combineert duurzaamheid met ultieme bescherming van uw tuinhuis, veranda, schutting, tuinmeubels of overkapping. De beits heeft op iedere houtsoort zijn eigen unieke uitwerking. Dus wilt u douglashout of vurenhout gaan beitsen? Lees dan onze toelichting over de uitwerking van de verschillende kleuren Panda Paints beits op uw houtwerk.  Alle kleuren, m.u.v. ‘diepzwart’ zijn semi-transparant.

Vragen?

Deze beantwoorden wij graag voor u, voordat u aan uw beitsklus begint. We kunnen u helpen met het kiezen van de juiste kleur impregneerbeits voor uw houtsoort en voorzien u graag van advies voor het beste resultaat. Dus schroom niet contact met ons op te nemen.