6 tips voor het beitsen van uw tuinhout

Zon, regen, wind… Om uw tuinhout optimaal te beschermen tegen deze weersinvloeden is het van belang om het hout regelmatig te behandelen met een duurzame buitenbeits. Beits biedt namelijk een uitstekende bescherming tegen deze weersinvloeden. Om u op weg te helpen delen wij graag onze 6 beste tips. Deze tips zorgen ervoor dat het beitsen van uw hout een snelle, leuke en vooral duurzame klus wordt. Dit zijn onze zes tips:

  1. Bereid uw hout goed voor;
  2. Repareer eventuele beschadigingen in uw tuinhout;
  3. Zorg voor het juiste materiaal om mee te beitsen;
  4. Kies de geschikte en gewenste buitenbeits;
  5. Kies het juiste moment om te beitsen;
  6. Werk stapsgewijs.

Lees vooral verder voor een uitgebreidere toelichting op deze tips, we geven je namelijk ook handige instructies om het gewenste resultaat te behalen!

beitstips Panda Paints

1.    Het hout voorbereiden

Een goede voorbereiding is altijd het halve werk. In het geval van het beitsen van uw schutting, veranda of tuinhuis betekent dit dat u moet zorgen dat de ondergrond, waar u de beits op gaat aanbrengen, schoon is. Schoon houdt in: droog, vet- en stofvrij. Gebruik bijvoorbeeld een hogedrukspuit om het vuil eraf te spuiten. U kunt het hout vetvrij krijgen met een ontvetter of verfreiniger.

2.    Repareer beschadigd hout

Door eventuele gaten of scheuren in het hout eerst te repareren, met bijvoorbeeld een houtvuller, is een mooier en beter resultaat gegarandeerd. Bovendien zorgt u op die manier dat het hout er weer even tegenaan kan en beter beschermd is.

3.    Zorg voor het juiste materiaal om mee te beitsen

Voordat u begint met uw beitsklus raden wij aan te checken of u alle benodigdheden in huis heeft. Niet voor niets hebben wij speciale Panda Paints beitskits samengesteld die alle artikelen bevatten voor uw beitsklus, groot of klein. De beitskitten komen namelijk in twee formaten: L en XL. Alle blikken beits worden standaard geleverd met roerstokjes, dus daar bent u sowieso al van voorzien.

Verder helpt onderstaande checklist u verder op weg met welke artikelen u naast de beitskit nog nodig kunt hebben voor een soepele beitsklus:

  • Schoonmaakmiddelen (bijvoorbeeld: ontvetter of een verfreiniger);
  • Oude (schone) poetsdoek;
  • Schuurmachine/schuurpapier;
  • Verfbakje.

4.    Kies de gewenste buitenbeits

De impregneerbeitsen van Panda Paints zijn er in meer dan 30 verschillende kleuren. Behalve de kwaliteiten van de impregneerbeits ten opzichte van gewone beits, zijn de beitsen van Panda Paints bovendien 100% watergedragen. De beitsen bevat ook bamboe extract wat ze extra waterafstotend maakt.

Sommige van de kleuren zijn dekkend en andere zijn semi-transparant. U doet er goed aan van te voren te bepalen welk effect u wilt bereiken met het beitsen van uw schutting of tuinhuis. Moet dit dekkend zijn? Of wilt u de structuur van het hout, zoals nerven en noesten er nog doorheen kunnen zien? Door eerst een klein stukje te beitsen kunt u bepalen of dit het gewenste effect oplevert. Als u twijfelt over welke kleur u het beste kunt kiezen, kunt u altijd even contact met ons opnemen voor u een kleur gaat bestellen.

buitenbeits Panda Paints

5.    Kies het juiste moment om te gaan beitsen

U denkt wellicht dat het klusje van het beitsen van uw tuinhout op ieder moment kunt uitvoeren. Echter, het meest ideale moment is wanneer de weersomstandigheden het gunstigst zijn. Te droog en zonnig weer kan ervoor zorgen dat de beits te snel droogt en vlekken, strepen en andere oneffenheden kunnen ontstaan. Dit komt het eindresultaat natuurlijk niet ten goede. Het beitsen bij regenachtig weer is ook niet aan te raden, omdat de schutting dan te nat kan zijn. Dit zorgt ervoor dat de beits minder goed intrekt. Bewolkt en droog weer is dus ideaal.

6.    Werk stapsgewijs

Het is tijd om te gaan beitsen! Voor gebruik dient u uw beits goed te schudden of te roeren. Dit klinkt logisch, maar het is een stap die veel mensen vergeten of niet goed genoeg doen. Bij matig schudden of roeren, kan het pigment van de kleur zich op één plek ophopen waardoor u kleurverschil krijgt bij het aanbrengen de ondergrond.

Door gebruik te maken van afdekfolie zorgt u ervoor dat u geen beits op ramen, stenen of andere zaken knoeit. Wanneer u uw schutting gaat beitsen kunt u het beste plank voor plank, paneel voor paneel werken en met de nerf van het hout mee beitsen met uw blokwitter. Zorg ervoor dat u de beits gelijkmatig aanbrengt om een mooi eindresultaat te garanderen.

Maak eventuele vlekken meteen schoon met een oude poetsdoek. Zo voorkomt u dat de beits intrekt en de vlekken zichtbaar blijven. Wanneer u te veel beits heeft aangebracht en deze gaat ‘lopen’, werk dit dan ook meteen weg met een kwast of uw blokwitter. Daarmee voorkomt u onwenselijke strepen op uw houtwerk.

Maak uw beitsklus altijd helemaal af. Door ervoor te zorgen dat u bijvoorbeeld uw hele schutting in één keer voorziet van een laag beits, garandeert u dat alle panelen en planken dezelfde kleur hebben. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat er kleurverschil ontstaat. Dit kan al komen door een verschil in weersomstandigheden.

 

Advies nodig?

Wij adviseren u graag over uw beitsklus. Zo denken we met u mee over welke kleur Panda Paints beits u het beste kunt bestellen om het gewenste resultaat te krijgen, helpen we u op weg met welke producten u verder nog nodig heeft en beantwoorden we graag uw vragen over ons product. Dus als u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze winkel wanneer u in de buurt bent!